Allt om kondylom

Kondylom är en vanlig könssjukdom och drabbar i större grad unga. Sjukdomen ger vårtor i underlivet eller kring analen. Kondylom försvinner oftast av sig själv och ger inga fysiska besvär. Kondylom orsakas av HPV-virus, humant papillomavirus, samma virus som ligger bakom livmoderhalscancer.

Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige, orsakat av HPV-virus som ger vårtor i underlivet.

Kondylom är en könssjukdom som orsakas av ett HPV-virus och ger könsvårtor. Dessa vårtor är ofarliga men ger symptom som besvär vid sex, eller klåda och sveda i underlivet.


Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige och smittar väldigt lätt vid sexuell kontakt. Då vårtorna sitter på olika ställen i underlivet kan det vara svårt att skydda sig. Att använda kondom vid sex och vaccinera sig är de bästa sätten att minska risken för smitta. Denna artikel handlar om könsvårtor och inte plana kondylom som inte ger kännbara vårtor.

Symptom – hur ser kondylom ut?

Det kan vara svårt att veta om du har kondylom eftersom vårtorna är små och kan sitta på ställen där de inte syns eller inte ger några andra symtom. Dessutom kan det ta lång tid, ibland flera år, från smittotillfället tills du uppvisar symtom. Hos kvinnor kan vårtorna finnas i slidöppningen, urinrörsmynningen, klitoris eller livmodertappen. Hos män sitter könsvårtorna på ollonet, på förhudens insida, penisskaftet eller urinrörsmynningen. Utöver könet, kan vårtor sitta kring ändtarmsöppningen.

Vårtorna har en rosa, lila eller hudfärgad ton, som är flikiga eller runda och är ofta lätt upphöjda.

Dessa vårtor kan klia, svida och/eller blöda. Könsvårtor kan göra ont vid sex.

Diagnos

Om du har förändringar i underlivet så ska du alltid kolla upp detta. Vänd dig då till en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynekolog, läkare eller en sex- och samlevnadsmottagning. 

Kondylom upptäcks ofta direkt genom en synlig undersökning. Ibland kan man behöva ta bort en bit av vårtan för att undersöka den i ett mikroskop för att lättare ställa diagnos.

Behandla kondylom

De flesta vårtor försvinner av sig själv, helt utan behandling. Däremot försvinner inte själva viruset utan bara vårtorna. Du kan alltså få nya vårtor och smitta andra med kondylom.

Du kan även behandla receptfritt med en kräm som du stryker på vårtorna för att snabbare ta bort dem. Det finns även receptbelagda läkemedel mot könsvårtor som du kan få av en läkare. De flesta vårtor försvinner inom en månad av detta.

Om vårtorna inte försvinner trots det, så kan vårtorna tas bort med hjälp av frysning.

Förebyggande åtgärder

Kondylom smittar väldigt lätt, och det är svårt att helt skydda sig. Att använda kondom är ett bra sätt att skydda sig, men ger inget fullständigt skydd då en kondom inte täcker alla ytor som kan vara infekterade av viruset.

Vaccin mot HPV som idag ingår i barnvaccinprogrammet ger ungefär 80 % skydd mot kondylom om du vaccinerar dig innan du blivit smittad. Vaccinet skyddar mot de två vanligaste varianterna av HPV som orsakar kondylom och två typer som orsakar livmoderhalscancer.

Hur smittar kondylom?

Kondylom orsakas av ett HPV-virus som smittar vid sexuell kontakt. Både vaginalt och analt sex. Viruset kan även spridas om man inte har några synliga symtom. Majoriteten som haft sex med någon med kondylom blir smittade med viruset.

Kondylom ingår inte i smittskyddslagen

Du har ingen skyldighet att berätta för en partner att du har kondylom eller kontakta de som du har haft sex med för smittspårning. 

Kondylom i munnen

I sällsynta fall kan HPV-virus ta sig in i munnen och svalget och ge upphov till kondylom. Smittan sker genom oralsex. Du får inte alltid märkbara symtom, men kan till exempel få vårtor på tungan. Bästa sättet att undvika kondylom i munnen är att undvika oralsex om du är med en obekant sexpartner och alltid använda kondom och slicklapp.