Nu testas klamydiavaccin på människor

För första gången testas ett vaccin mot könssjukdomen klamydia i människor. Det tar ytterligare ett år innan vi får resultat och uppemot tio år innan det kan vara på marknaden.


Ett samarbete mellan Statens serum institut i Danmark och forskare vid Imperial College London har gett ett vaccin mot klamydia som nu testas i människor.

Vaccinet har tidigare testats i möss, grisar och apor och nu börjar en så kallad fas-I studie i människor. Under en fas-I studie testas vaccinet på en liten grupp friska och frivilliga deltagare. Främst utvärderas vaccinets säkerhet men effekt av vaccinet kommer också mätas bland annat genom att se om kroppen lyckas bilda antikroppar mot klamydia efter vaccination.

I studien deltar 35 kvinnor i åldrarna 18-45 och beräknas vara klar i maj eller juni 2017.

Får vänta tio år till

Än är det långt kvar innan vaccinet blir tillgängligt till en bred massa. Om allt går som planerat med fas-I studien återstår fortfarande en fas II och III. Det kan ta upp till tio år för vaccinet att nå marknaden.

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige och orsakas av en bakterie. Idag finns inget vaccin utan klamydia behandlas med antibiotika. Klamydia ger inte alltid symtom och kan därför vara svårupptäckt. En längre infektion kan orsaka infertilitet.

Forskare bakom studien hoppas använda liknande teknik för att ta fram vaccin mot bland annat herpes, gonorré och hiv i framtiden.