Gonorrés sista behandlingskur slutar fungera

Experter har länge varit oroliga för att tiden är på väg att rinna ut för det sista botemedlet mot gonorré. Nu har det visat sig att antibiotikaresistensen är kraftfullare än de beräknat och att de har mindre tid än de tidigare trott.


Forskare från Centers for Disease Control and Prevention och Hawaii Department of Health rapporterade en klunga av gonorréfall i den stat där gonorrébakterien ”de Neisseria” visade på hög resistensnivå mot en av drogerna, azitromycin, liksom minskad känslighet mot läkemedlet, ceftriaxon.

En kombination av dessa läkemedel ska vara den starkaste och mest effektiva behandlingen mot gonorré. Men läkare ser att våra kroppar lär sig att bli allt mer resistenta mot alla typer av antibiotika inklusive azitromycin och ceftriaxon, det skriver Statnews.

– Vår sista försvarslinje mot gonorré försvagas, säger Jonathan Mermin, läkare vid Centers for disease control and prevention och fortsätter:

– Om motståndet fortsätter att öka och sprida sig kommer nuvarande behandling i slutändan misslyckas och 800 000 amerikaner per år kommer vara i riskzonen för behandlingsbar gonorré.

Obehandlad gonorré kan orsaka kronisk bäckensmärta, infertilitet och ektopisk graviditet, där ett befruktat ägg börjar utvecklas i en äggledare istället för livmodern, ett tillstånd som kan vara livshotande.