Allt om hiv

Hiv är ett virus som smittar sexuellt och via blod. Viruset bryter ned ditt egna immunsystem. Om du har utsatt dig för en risk bör du testa dig för hiv. Detta gör du gratis.


Vad är hiv?

Hiv är ett virus som attackerar kroppens egna immunsystem. Om du inte får behandling så bryts immunsystemet ner så pass att du får aids.

hivSymptom

De vanligaste första symptomen på hiv är en allmän sjukdomskänsla med feber, ont i halsen och muskelvärk.

Detta kan dock vara svårt att koppla till just hiv men du bör vara extra uppmärksam om du även har fått ljusröda oregelbundna utslag på bröstet, ryggen, ben, armar eller ansikte.

Ibland kan du även få sår i munnen eller på könet.

Dessa symptom försvinner efter några veckor. Och först efter flera år får du andra symptom som visar på ett försvagat immunsystem. Då kan du få symptom så som bältros, svamp i munnen och mjälleksem i ansiktet.

Så smittar hiv

Hiv kan smitta via vaginalsex, oralsex, analsex, bröstmjölk och blod. Hiv kan också föras vidare från en gravid kvinna till fostret.

Testa dig för hiv

Finns det en risk för att du kan ha hiv så ska du testa dig. Detta kan du göra gratis på en vårdcentral, ungdomsmottagning, barnmorskemottagningen eller en sex- och samlevnadsmottagning.

Det finns även hem-test som du kan beställa från nätet men dessa är inte godkända i Sverige.

Hiv i Sverige

År 2011 fanns det 5800 personer i Sverige som har en hiv-diagnos. Varje år smittas ungefär 450 personer med hiv i Sverige. 

Behandling

Är du hiv-positiv så kommer du att få medicin som bromsar sjukdomen. Du kommer också att få hjälp med om hur du ska leva med sjukdomen och hantera rädsla inför framtiden.