Många ovetande om sin hivsmitta

Enligt en ny rapport från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC är 122 000 personer i 31 europeiska länder ovetandes om att de är smittade med hiv.


– Två tredjedelar av de som insjuknar i aids får veta att de är hivsmittade först när aids har utvecklats och det är alarmerande, säger Andrea Ammon, chef för den europeiska smittskyddsmyndigheten.

1 av 7 människor som lever med hiv i Europa vet heller ens om deras hiv-status.

– Orsakerna till att viruset inte upptäcks i tid är många, men det beror främst på att vi inte är tillräckligt alerta inom sjukvården när det gäller information till allmänheter. Allmänheten kanske inte känner till var och när det finns risk att smittas och många tror dessutom att hiv är borta eller att man kan bota infektionen, säger Jan Albert, professor smittskydd vid Karolinska institutet till SVT.

Normalt liv – trots diagnos

Hiv räknas idag som en kronisk sjukdom som man kan leva ett normalt och välfungerande liv med. Med dagens mediciner – som är gratis i Sverige – räknar man med att det går att leva ett normallångt liv.

Om man däremot inte får behandling i tid kan risken att drabbas för aids öka. Den 1 december uppmärksammas sjukdomen i och med internationella aidsdagen som instiftades 1988 av WHO.