✕ Stäng

Syfilis

Syfilis är en sjukdom som smittar via blod och sex. Symptomen skiljer sig åt beroende på hur lång tid du har haft sjukdomen. Obehandlad syfilis kan ge livshotande skador.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 11 oktober 2016
syfilis

Syfilis upptäcks med blodprov eller genom att testa sekretet från ett sår.

Första symptomet är sår

Smittas du av syfilis så får du sår där du har blivit smittad så som på könsorganet, munnen eller analen. Dessa sår kan ibland vara så diskreta att du inte upptäcker dem.

Såren dyker upp ungefär tre veckor efter att du har blivit smittad och kan finnas kvar upp till tre månader. Om såren sitter på underlivet kan du också få en svullnad i ljumskvecket

Om du inte behandlar syfilis så kan den sprida sig till blodet och ge olika hudutslag. Då får du också symptom så som svullna lymfkörtlar i ljumskarna, huvudvärk, trötthet och feber.

Sen syfilis

Har du haft syfilis i över två år så slutar sjukdomen att smitta sexuellt. Detta kallas för sen syfilis. Däremot så stannar infektionen kvar i kroppen och kan fortfarande smitta genom blod. Gravida kan också föra över infektionen till fostret.

Efter flera år kan symptomen bryta ut igen. Och kan ge skador på bland annat hjärta och nervsystem.

Smittar via blod och sex

Syfilis smittar vid sex. Både vaginalsex, oralsex och analsex.  Syfilis smittar lättast om du har sår.

Dessutom smittar syfilis genom orena sprutor, nålar och blodtransfusioner.

Syfilis smittar lättast mellan män som har sex med män.

Behandling

Syfilis behandlas med antibiotika. Oftast får man detta genom sprutor på sjukhus, därefter får du gå på återbesök för att kontrollera att infektionen är borta.

Anmälspliktig

Om du misstänker syfilis måste du enligt lag gå och testa dig. Om du har syfilis så måste du meddela dina tidigare partners om detta. Antingen själv eller med hjälp av din läkare/barnmorska.

Historia – skördade hundratusentals liv

Syfilis är en ovanlig könssjukdom i Sverige men antalet smittade har ökat de senaste åren. Under 2011 anmäldes 206 fall av syfilis i Sverige.

Under 1500-talet så drabbades Europa av en våg av syfilis vilket ledde till att flera hundratusen dog.

När kyrkan förstod att denna sjukdom smittade genom sex så startade de ett korståg som skrämde upp européerna och gjorde sex till en synd.

Senaste Nytt