Syfilis

Syfilis är en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av bakterier. Sjukdomen smittar vid sex utan kondom. Symtomen skiljer sig åt beroende på hur lång tid du har haft sjukdomen men bruka börja med att du får sår. Syfilis behandlas främst med antibiotika.


Syfilistest

Syfilis upptäcks med blodprov eller genom att testa sekretet från ett sår.

Syfilis delas in i tidig syfilis och sen syfilis. Tidig syfilis smittar vid oskyddat sex medan sen syfilis smittar genom blodet, till exempel vid graviditeten när mamman överför bakterier till barnet.

Symtom

Tidig syfilis – sår och svullna lymfkörtlar

Det är inte alltid du uppvisar symtom, vilket gör att det kan vara svårt att upptäcka att du bär på sjukdomen. Vid tidig syfilis är det vanligt att du får sår där du blivit smittad såsom på könsorganet, vid munnen eller runt ändtarmsöppningen. Dessa sår kan ibland vara så diskreta att du inte upptäcker dem.

Såren gör inte ont och dyker upp ungefär tre veckor efter att du har blivit smittad och kan finnas kvar upp till tre månader. Om såren sitter i underlivet kan du också få en svullnad i ljumskvecket på grund av svullna lymfkörtlar.

Såren läker av sig själv efter tre till åtta veckor. Dock betyder det inte att du är frisk. Du bär fortfarande på bakterierna och kan föra de vidare vid oskyddat sex. Det är viktigt att du får behandling.

Bakterier i blodet

Får du ingen behandling sprids infektionen till blodet. Det brukar ske fyra till åtta veckor efter du fått första såret. Bakterier i blodet kan infektera flera organ och kan således ge flera olika symtom.

  • Utslag
  • Feber
  • Trötthet
  • Ont i huvudet

Symtomen går över efter ett tag men du kan fortfarande smitta andra i ett till två år om du inte får behandling.

Sen syfilis – smittar genom blodet

Har du haft syfilis i över två år så slutar sjukdomen att smitta sexuellt. Detta kallas för sen syfilis. Däremot så stannar infektionen kvar i kroppen och kan fortfarande smitta genom blod. Gravida kan också föra över infektionen till fostret.

Efter flera år kan symtomen bryta ut igen och kan ge skador på bland annat hjärta och nervsystem.

Så smittar syfilis

Syfilis smittar vid sex utan kondom. Både vaginalsex, oralsex och analsex.  Syfilis smittar lättast om du har sår. Dessutom smittar syfilis genom orena sprutor, nålar och blodtransfusioner. Syfilis smittar lättast mellan män som har sex med män.

I sällsynta fall kan även sjukdomen smittas genom kyssar om du har syfilissår i munnen.

Gravida med sen syfilis kan föra syfilisbakterierna vidare till barnet.

Så skyddar du dig mot syfilis

Du skyddar dig bäst mot syfilis är att använda kondom vid slidsamlag och analsamlag. Delar du sexleksaker med någon annan bör du även använda kondom.

Kondom och slicklapp vid oralsex skyddar också bra.

Har du syfilis ska du inte ha sex förrän du är smittfri.

Behandling

Syfilis behandlas med antibiotika. Oftast får man detta genom sprutor på sjukhus, därefter får du gå på återbesök för att kontrollera att infektionen är borta.

Du ska inte ha sex förrän du är helt frisk.

Anmälspliktig

Om du misstänker syfilis måste du enligt lag gå och testa dig. Om du har syfilis så måste du meddela dina tidigare partners om detta, antingen själv eller med hjälp av din läkare/barnmorska. Vid ett syfilistest tar en läkare ett prov på sårsekretet  med en bomullspinne som sedan analyseras på ett laboratorium. Det tar cirka två veckor innan du får svar.

Historia – skördade hundratusentals liv

Syfilis är en ovanlig könssjukdom i Sverige men antalet smittade har ökat de senaste åren. Under 2011 anmäldes 206 fall av syfilis i Sverige.

Under 1500-talet så drabbades Europa av en våg av syfilis vilket ledde till att flera hundratusen dog.

När kyrkan förstod att denna sjukdom smittade genom sex så startade de ett korståg som skrämde upp européerna och gjorde sex till en synd.