Vad är hiv?

Hiv är en förkortning av Humant Immunbrist-Virus. Ett retrovirus som angriper det mänskliga immunsystemet och slutligen oftast leder till AIDS, om man inte hämmar viruset med bromsmedicin.


Det vanligaste sättet att få hiv är genom oskyddat samlag. Viruset förstör de vita blodkropparna som är viktiga för immunförsvaret. Så när de vita blodkropparna förstörs blir immunförsvaret sämre.

Utan behandling bryts immunförsvaret ner så pass mycket att du börjar få andra sjukdomar, de kallas för aids.

Så smittar hiv

Sex

Hiv smittar genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk. Chansen att få hiv är däremot störst om du har oskyddade slid– och analsamlag. Det går även att bli smittad med hiv genom munsex, speciellt om du får sperma i munnen.

Gravid

En mamma kan smitta sitt barn med hiv under graviditeten, vid förlossningen eller genom bröstmjölken om mamman lever med hiv.

Däremot är risken att barnet ska få hiv extremt liten om mamman äter bromsmediciner.

Blod

Hiv kan även överföras genom blod. Till exempel om du delar sprutor med andra för att spruta in narkotika i blodet. Det finns ingen risk att du får hiv om du ligger på sjukhus och får blod, då allt blod hiv-testas innan det ges ut till någon annan.

Sannolikheten att bli smittad av hiv

Undersökningar har visat att sannolikheten att HIV överförs vid ett vaginalt samlag är 0,05 procent (fem av tusen) för män och 0,1 procent (tio av tiotusen) för kvinnor.

Vid oralsex på en hiv-positiv man är risken 0,01 procent och omätbar utfört på en hiv-positiv kvinna.