Vad är mykoplasma i underlivet?

Mykoplasma är en relativt nyupptäckt könssjukdom som man ännu inte vet så mycket om och är ungefär hälften så vanlig som klamydia.


Mykoplasma genitalium (stavas också mycoplasma genitalium) och har antagligen funnits under en längre period, men då den är väldigt svår att odla i laboratorium upptäcktes den inte förrän på 1980-talet.

Smitta

Könssjukdomen är en bakterie som kan orsaka infektioner i urinvägar och könsorgan. Bakterien lägger sig framför all i slemhinnorna i slidan och urinröret då sjukdomen smittar när man har sex, främst slidsex. Den kan även överföras med sperma och slidsekret.

Än så länge vet vi inte hur lätt bakterien kan överföras genom andra typer av sex, som till exempel smeksex eller analsex.

Mykoplasma kan minska chanserna att bli gravid

Den forskning som gjorts kring mykoplasma och dess påverkan på befruktningen, har visat att inflammationer kan uppstå i äggledarna och bitestiklarna. Det kan i sin tur leda till att man kan få svårt att bli eller göra någon gravid.

Skydd mot mykoplasma

Genom att använda kondom om du har slidsamlag, ha analsex eller använda dildo tillsammans med någon annan kan du skydda dig mot bakterien mykoplasma.

Då slemhinnorna är infekterade när man bär på mykoplasma, finns det större risk att drabbas av andra könssjukdomar. Behandla dig därför direkt när du fått redan på at du blivit smittad.