Vad är svamp i underlivet?

Svamp i underlivet räknas indirekt inte som en könssjukdom. Däremot kan det överföras via samlag men det är väldigt ovanligt.

Svamp i slidan är vanligt medan svamp på penisen är mer ovanligt.


Smitta

Det är inte farligt med svamp i underlivet men kan vara obehagligt då det brukar klia och svida.

Svamp i underlivet överförs inte via toalettbesök eller munsex. Det är även ovanligt att en svampinfektion överförs vid sex från slida till penis, från slida till slida eller från penis till penis.

Svampinfektionen beror på en jästsvamp, Candida albicans, som vanligtvis finns i tarmen hos alla människor. Jästsvampen kan även finnas i slidan hos vissa utan att ge besvär.

Om svampen förökar sig kan den ge symptom och då även orsaka en inflammation i slemhinnan.

Varför får jag svamp?

Det är fortfarande okänt varför vissa får en svampinfektion i underlivet, men det finns några faktorer som ökar risken:

  • En antibiotikabehandling kan döda de nyttiga mjölksyrebakterierna i slidan som kan bidra till att du får en svampinfektion.
    Genetiska faktorer kan spela roll för om du har lättare att få en svampinfektion.
  • Ett nedsatt immunförsvar kan framkalla en svampinfektion. Till exempel om du håller på att bli sjuk eller har stressat mycket under en period.
  • Det är vanligt att få en svampinfektion strax före mens eller under en graviditet, vilket har och göra med att hormonerna i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed immunförsvaret i underlivet.
  • Om något skavt mot underlivet, kan en svampinfektion uppstå. Till exempel om du ha haft vaginalt samlag alternativt cyklat. Så stimuleras den svamp som finns i slidan men som inte ger några symptom i vanliga fall.