Så ser svenskarnas sexliv ut idag

Majoriteten av män och kvinnor är missnöjda med sitt sexliv, enligt nya siffror från Kondomkollen, en undersökning från RFSU. Män anser att de har sex för sällan medan kvinnor är missnöjda med att de inte får orgasm tillräckligt ofta.


Enligt Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU speglar resultaten från undersökningarna ett missnöje hos svenskar då majoriteten inte anser att våra förväntningar på sexlivet infrias.

Det kan handla om att man saknar en partner, men även en ekonomisk stress, trötthet och att man inte prioriterar sex, samtidigt som man säger att det är viktigt med sex.

Varför svensken då har mindre sex än tidigare, trots att undersökningar visar att man vill ha mer kan ha och göra med dagens jämställdhetspåverkan. Att det finns en önskan att båda parter ska vilja ha sex samtidigt. Det berättar Pelle Ullholm i programmet Vetenskapsstudion på SVT.

Det finns även olika former av stress som har inverkan, höga förväntningar på livet är en faktor, men ännu mer negativt är ekonomisk stress som framförallt drabbar lågutbildade kvinnor, enligt Pelle Ullholm.

Prestationsångest

Den som har en partner har sex i genomsnitt fyra gånger i månaden, medan den som är singel bara har hälften så många gånger. Enligt Suzanne Larsdotter, sexolog och sexualupplysare på RFSU, finns det både fysiologiska och psykologiska orsaker till bristande lust. När det gäller män så anser hon att vi måste slut att tänka på penisen som en maskin som alltid fungerar:

– Det finns förväntningar på att mannen alltid ska kunna prestera en erektion och en ejakulation, samtidigt som han ska vara jämställd och omvårdande i hemmet. För kvinnor kan utebliven orgasm leda till minskad lust och om kvinnor ska kunna få orgasm, då är mer klitorisstimulans viktig, säger Suzanne Larsdotter till SVT.