Självtester för könssjukdomar

Idag finns det en uppsjö av olika självtester för klamydia, gonorré och andra könssjukdomar. Testerna kan du köpa hos ditt närmaste apotek eller beställa från olika nätbutiker. Ett självtest gör att du kan testa dig anonymt hemma och snabbt få reda på om du bär på en könssjukdom så att du kan få nödvändig vård.

Person skriver på sin laptop

Du kan bestämma hem klamydiatest från nätet.


Det är alltid bra att testa sig för könssjukdomar om man har sex. Extra viktigt är det om du haft oskyddat sex, men även med skydd såsom en kondom är det viktigt att testa dig eftersom kondomer inte ger hundra procentigt skydd mot alla könssjukdomar. Genom att testa dig själv regelbundet kan du få behandling i tid och undviker då onödiga komplikationer om du låter könssjukdomen gå obehandlad.

Testerna görs på olika sätt och på olika ställen. Band annat på en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral nära dig. Kvinnor kan även testa sig för könssjukdomar hos en barnmorskemottagning eller privat gynekologisk mottagning.

För den som vill testa sig anonymt på egen hand hemma kan köpa eller beställa hem klamydiatest, gonorrétest eller andra tester för olika könssjukdomar och infektioner.

Testa dig hemma – anonymt

Idag behöver du inte besöka en vårdmottagning för att testa dig för olika könssjukdomar – det finns andra alternativ. På senare år har det blivit alltmer populärt att testa sig hemma med ett så kallat självtest. Vare sig du vill göra ett klamydiatest, gonorrétest eller mykoplasmatest, så kan du göra det snabbt och enkelt hemma genom att beställa självtester för olika könssjukdomar på nätet eller apotek.

Du tar ett prov hemma och skickar det anonymt till ett laboratorium som analyserar det. När laboratoriet tagit emot ditt prov tar det ett eller ett par dagar tills du får svar.

Många tycker det är obehagligt och pinsamt att behöva gå till en mottagning för att lämna ett prov eftersom provet tas på de delar av kroppen som är privata. Man låter bli att testa sig, vilket kan vara väldigt farligt eftersom man då inte får behandling.

Det finns flera fördelar med att testa sig själv hemma:

  • Du slipper ta dig till en mottagning. Du kanske av någon anledning inte kan.
  • Du slipper exponera privata områden. Många tycker det är obehagligt att lämna ett prov på en mottagning eftersom provet tas på dina privata områden.
  • Du behöver inte boka tid; du kan göra testet när som helst hemma.
  • Du kan beställa flera testkit på en gång som du förvarar hemma.
  • Det är anonymt.
  • Det går snabbt och enkelt – det är svårt att göra fel.

Testa dig på mottagning

Det kanske vanligaste sättet att testa sig för könssjukdomar är att besöka en mottagning. Då lämnar du antingen ett urinprov eller ett slidprov. Ett prov kan även tas från andra ställen på kroppen beroende på hur du haft sex. Har du till exempel haft analsex topsar vårdpersonalen analöppningen. I vissa fall behöver du lämna ett blodprov.

Att ta ett prov tar endast några minuter och du får oftast svar inom en vecka. Fördelen med att gå till en mottagning är att provet tas av utbildad personal och du har möjlighet att ställa frågor.