Herpes i underlivet och gravid

Vad är riskerna för mitt ofödda barn? Kommer jag behöva göra ett kejsarsnitt om jag har ett utbrott när jag ska föda?


Många mammor oroar sig för att herpesutbrott kan påverka bebisen under och efter en graviditet. Healthcare Media har därför samlat ihop de vanligaste frågorna kring en graviditet med herpes och hur pass känslig bebisen är för att bli smittad av infektionen.

Vad är riskerna för mitt ofödda barn om jag har genital herpes?

Största anledningen till oro med genital herpes under graviditeten är att du kan ge det till ditt barn under förlossningen. Att nyfödda får herpes är relativt sällsynt men sjukdomen kan vara förödande så det är viktigt att lära sig hur man minskar barnets risk att bli smittat.

Risken för överföring är hög om du får herpes för första gången sent i graviditeten.Bebis som ligger i en mammas famn.

I sällsynta fall kan en gravid kvinna överföra infektion till sitt barn via moderkakan om hon får herpes för första gången i sin första trisemester. Om ett barn infekteras på detta sätt kan viruset orsaka missfall eller allvarliga fosterskador.

Cirka 1500 nyfödda drabbas av herpes varje år.

Kommer jag att behöva göra ett kejsarsnitt om jag har herpes?

Det beror på. Om du var smittad med herpes innan din tredje trisemester eller innan du blev gravid, och du har inga symptom på utbrott när ditt vatten går kommer du att kunna föda vaginalt.

I denna situation är risken för att barnet blir smittat av herpes mindre än en procent, enligt Centers for Disease Control and Prevention.

Men om du har ett utbrott eller symptom av ett första utbrott när ditt vatten går kommer du att behöva genomgå ett akut kejsarsnitt.

För att förbättra dina chanser att kunna leverera vaginalt rekommenderar de flesta experter att gravida kvinnor med återkommande genital herpes får läkemedel från vecka 36 och hela vägen fram till förlossningen.

Kan mitt barn få herpes från mig eller någon annan efter förlossning?

Ja. Cirka fem procent av alla ”herpesnyfödda” är kontrakterade efter födseln, och det kan vara lika smittsamt Närbild på en bebis hand som håller hårt om mammas finger.som under förlossningen. Men du kan oftast förhindra detta genom att ta några enkla försiktighetsåtgärder.

Se till att människor alltid tvättar händerna innan de rör ditt barn Varje form av herpes kan vara farligt för en nyfödd, inklusive den herpestyp som orsakar munsår.

Om du har ett utbrott var som helst på kroppen, täck det väl för att förhindra kontakt med barnets hud och rengör det drabbade området.

Kan jag amma om jag har ett herpesutbrott?

Det är säkert att amma när du har ett herpesutbrott så länge du inte har några skador på ditt bröst. Om du bara har sår på ett bröst kan du amma ditt barn på det andra bröstet.

Vilka försiktighetsåtgärder ska jag ta om jag får munsår?

Om du har ett munsår eller ont i munnen, pussa in på ditt barn förrän såret har försvunnit helt. Experter rekommenderar att man bör bära en disponibel kirurgisk mask för att täcka ett munsår när du är med ditt barn tills hela skorpan har torkat.

Vad skulle hända om mitt barn fick herpes under förlossningen eller som nyfödd?

Om så är fallet kan herpesblåsor uppstå vid leverans eller inom en fyra veckors period. Blåsorna kan visa sig var som helst på barnets kropp men om barnet får behandling omgående kommer hen troligen klara sig fint.

En studie visade att mer än 90 procent av barn med denna form av herpes utvecklades normalt när de Små bebisfötter som tittar ut under täcket.testades som 1-åringar, även om de drabbade barnet kan få allvarliga återkommande utbrott eller långvariga besvär.

Om barnet inte behandlas omedelbart kan ett barn med herpes fortsätta att utveckla en ännu allvarligare form av herpes.

Hos en annan tredjedel av nyfödda som får herpes är det, det centrala nervsystemet som påverkas. Detta visas oftast efter två till tre veckors ålder med symptom som irritabilitet, feber, slöhet, dålig utfodring eller kramper.

Om dessa symptom visar sig, ring ditt barns läkare omedelbart.

Har du en fråga gällande herpes vid graviditet? Skriv till oss, antingen i kommentarsfältet nedan eller till vår mail redaktion@healthcare.se.