Hur smittar herpes?

Herpes i underlivet smittar lätt vid utbrott och är väldigt vanligt i Sverige. Fastän många inte får ett herpesutbrott kan viruset ligga latent i kroppen.


Smitta

Herpes överförs genom oskyddat sex och det krävs direktkontakt. Risken att bli smittad är mycket större om du har färska utslag, men du kan överföra det till någon annan utan att du själv upptäckt eller märkt av några symtom.

Då herpesviruset dör snabbt utanför kroppen kan du inte bli smittad av att använda samma toalett, dela handduk eller bada i samma badkar som någon som har herpes.

Munherpes kan överföras till slidan eller penis genom munsex. Du kan även få herpes i underlivet via munnen, men det är inte lika vanligt.

Inga skyldigheter att anmäla

Herpes ingår inte i Smittskyddslagen. Det innebär att du inte har någon skyldighet att rapportera din smitta till myndigheterna.

Smittskyddslagen finns främst för att minska spridningen av sjukdomar som anses extra allvarliga på något sätt. Om det är så att du tror att du har en sjukdom som ingår i smittskyddslagen måste du gå och testa dig. Det kostar ingenting för test och behandling.