Allt om herpes

Herpes är en vanlig och väldigt smittsam sjukdom som orsakas av herpes simplexviruset. Viruset ger blåsor på läppen eller blåsor i underlivet och sprids genom sexuell kontakt eller kyssar. Har du en gång blivit smittad av herpesviruset finns viruset kvar i kroppen hela livet, men behöver inte alltid ge symtom.

Person med munherpes.

Det finns två typer av herpes, könsherpes och munherpes.


Det finns två typer av herpes simplexvirus, typ 1 och typ 2. Ena viruset ger upphov till munherpes i form av blåsor på läppen, medan den andra ger herpes i underlivet, så kallad genital herpes. På senare tid har det blivit vanligare att munherpes sprids till underlivet och orsakar könsherpes. Det kan vara svårt att veta om man blivit smittad. Herpesviruset kan ligga latent och vila i kroppen utan att ge några symtom. Du kan därför smitta andra utan att veta om det.

Har du blivit smittad av herpesviruset kommer du aldrig kunna bli av med det, men du uppvisar inte alltid symtom. Behandling av herpes syftar till att lindra symtomen.

Symtom vid herpes

Då det finns två typer av herpes – munherpes och könsherpes – kan man uppvisa olika symtom. Dock kännetecknas de av vätskefyllda blåsor. Första gången du får herpes är symtomen ofta allvarligare. Vid återfall är besvären lindrigare.

Könsherpes – blåsor i underlivet

Herpes i underlivet börjar med att huden känns öm och börjar svida eller sticka. Efter några dagar eller veckor bildas små, vitaktiga och vätskefyllda blåsor som kan bränna, svida eller klia. När blåsorna spricker bildas sår. Blåsorna är smittsamma. Första gången du får könsherpes får du feber och känna dig allmänt dålig.

Herpes kan sitta lite överallt i underlivet. Könsherpes hos män kan sitta på penisen eller pungen, medan hos kvinnor kan den sitta i och kring slidan. Herpes kan även sitta kring analöppningen, i urinröret eller på skinkorna och låren.

Munherpes – blåsor på läppen

Munsår på läpparna eller runt munnen är de vanligaste symtomen. Huden kan då klia, vara röd och svullen, öm och kännas stickande och pulserande. Efter några dagar bildas smittsamma, vätskefyllda blåsor på läppen och runt munnen.

Första gången du smittas kan du även få hög feber, halsont och svullna lymfkörtlar. Barn som får munherpes kan även drabbas av svullet och lättblödande tandkött och blåsor på tungan, medan tonåringar får symtom som påminner om halsfluss.

Du kan även få herpes i ögat, vilket orsakar inflammation i hornhinnan. Ögat smärtar och blir rött och tåras.

Går herpes att behandla?

Herpes går vanligtvis över av sig själv inom en vecka och kräver i de flesta fall ingen behandling. Det finns inget läkemedel som botar sjukdomen eller ta bort viruset, det kommer alltid finnas kvar i kroppen livet ut. Behandling av herpes har som mål att lindra besvären.

Vid svåra besvär kan du få virushämmande medicin i form av tabletter eller salvor som lindrar besvären och förkortar symtomen. För att uppnå bästa effekt bör du ta medicinen när de första symtomen dyker upp, innan du får blåsor.

Så smittar herpes

Herpes smittar när huden eller slemhinnorna kommer i kontakt med sekret i en herpesblåsa. Framför allt genom kyssar, pussar och sexuell kontakt, detta gäller även oralsex. Risken att få eller smitta andra med herpes är som störst när du eller någon annan har blåsor eller sår. Men viruset kan även spridas från personer som inte uppvisar några symtom.

Risken att smittas av föremål eller av toaletter och badkar är mycket liten då viruset snabbt för utanför kroppen.

Minska smittspridningen

Det bästa sättet att undvika herpes är att inte kyssa eller ha sex med någon som har en pågående infektion. Tvätta händerna regelbundet och noggrant med vatten och tvål. En del får herpesutbrott runt munnen när de är ute i solen. Då är det bra att skydda sig mot solen med en solhatt och solskyddskräm.

Som med de flesta könssjukdomar kan kondom och slicklapp minska smittspridningen. Men då könsherpes kan sitta överallt i underlivet ger kondom och slicklapp inte ett 100 %-tigt skydd. Däremot är det bra att använda en kondom med sexleksaker som en dildo, om du och din partner delar på den. Rengör sexleksaker noggrant med vatten, tvål och desinfektionsmedel efter användning.

Många bär på viruset

Det är mycket vanligt att man har herpes, ungefär en fjärdedel av alla vuxna i Sverige sägs bära på viruset.

Symptomen kan däremot vara så lindriga att man inte har någon aning om att man är virusbärare.

Något som kan vara bra att veta är att om man en gång blivit smittad har man sedan kvar viruset i kroppen resten av livet. Viruset lägger sig som vilande nervknutor i ryggraden.

Viruset bryter sedan ofta ut när immunförsvaret är försvagat till exempel när man stressar, vid infektioner eller hormonförändringar, såsom vid menstruation eller graviditet.

Herpes i underlivet och graviditet

Herpes i underlivet påverkar inte dina chanser att bli gravid.

Skulle du få smärtsamma utslag och blåsor i underlivet ska du kontakta en barnmorskemottagning eller förlossningsavdelning. Du får då virushämmande läkemedel om du inte haft herpes tidigare under en graviditet eller om herpes uppkommer i slutet av graviditeten. Det finns en liten risk att herpesviruset överförs till barnet i magen om du får herpes första gången, men det är ovanligt.

Har du tidigare haft herpes och får ett nytt herpesutbrott när du är gravid, överförs antikroppar till barnet i magen. Risken att överföra viruset till barnet finns fortfarande, men är mindre än om du får herpes första gången när du är gravid.

Testa dina kunskaper

 

0%

Vad orsakar herpes?

Correct! Wrong!

Vilka typer av herpes finns det?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Hur smittar herpes?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Hur botar man herpes?

Correct! Wrong!

Var kan könsherpes sitta?

Correct! Wrong!

Quiz: Herpes
Fick du alla fem rätt?