Mycoplasma

Mycoplasma är en relativt ny könssjukdom som orsakas av bakterien mycoplasma genitalium. Bakterien smittar sexuellt och liknar klamydia.


Ger bara symptom i hälften av fallen

Mycoplasma ger bara symptom hos ungefär hälften av de som drabbas. Det kan då kännas som att det svider när du kissar eller att du får flytningar från slidan eller urinröret.

Mycoplasma kan också ge blödningsrubbningar.

Smittar sexuellt

Mycoplasma smittar lätt och överförs vid samlag. Det går att skydda sig med kondom.

Anmälspliktig

Infektionen är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

Provtagning

Du kan få reda på om du har mycoplasma genom att ta kontakt med en ungdomsmottagning, sex- och samlevnadsmottagning, barnmorskemottagning eller gynekolog. Där får du göra ett urinprov tidigast en vecka efter oskyddat sex.

Behandling – antibiotika

Mycoplasma behandlas med antibiotika. Ibland så fungerar inte det och då måste man byta sort.

Därför får du alltid gå på en återkontroll vid behandling av mycoplasma. Eftersom mycoplasma inte är anmälspliktig så är behandlingen inte gratis. 

Följdsjukdomar

Forskare vet inte så mycket om följdsjukdomar vid obehandlad mycoplasma.

Det finns dock visst stöd för att mycoplasma kan leda till inflammation i livmodern, livmoderhalsen och äggledarna hos kvinnor. Och prostatabesvär och urinvägsinfektion hos män. Däremot är det okänt om mycoplasma kan leda till infertilitet.

Historia

Mycoplasma är en relativt ny könssjukdom. Den upptäcktes första gången 1981. Eftersom den är så ”ny” så är det inte alla mottagningar som testar sina patienter för sjukdomen.