Allt om klamydia

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen. 2012 drabbades nästan 40 000 personer bara i Sverige och sjukdomen ökar procentuellt varje år.

Emilie Karlson, Linda Nestor
Senast uppdaterad 12 februari 2020

Klamydia – den vanligaste könssjukdomen

Klamydia är den könssjukdom som drabbar flest personer i Sverige per år och det sker fortfarande en årlig ökning.

År 2011 fick 37 290 personer klamydia i Sverige. Det var en 1,3 procentig ökning från 2010. År 2012 hade smittskyddsinstitutet 37 711 rapporterade fall av klamydia.

Vad är klamydia?

Klamydia är en könssjukdom som orsakas av bakterier i urinröret, slidan och/eller i ändtarmen. Den smittar oftast om du har sex utan kondom.

Klamydia behöver inte ge några symptom. Därför smittar den lätt vidare. Klamydia kan dock ge flera följdsjukdomar om den inte behandlas. I de värsta fallen kan det leda till sterilitet.

Symptom – behöver inte ge symptom

Symptom för klamydia kan vara att det svider när du kissar och att det kommer flytningar från urinröret eller slidan.

Däremot är det mycket vanligt att klamydia inte ger några som helst symptom vilket gör att sjukdomen kan föras vidare utan att man är medveten om det.

SmittaKlamydia

Klamydia är en bakteriesmitta som finns i sperma och slidsekret och som smittar vid oskyddat samlag. Både viginalt, oralt och analt.

Du är skyldig att testa dig

Klamydia är, enligt smittskyddslagen, anmälningspliktig. Detta innebär att du har som skyldighet att testa dig vid misstanke om att du är smittbärare och/eller ta kontakt med alla de personer som du haft sex med.

Detta för att du kanske smittat andra och för att den som smittade dig kan söka hjälp och inte sprida smittan vidare. Vill du inte själv tala med tidigare partners kan du be din läkare att kontakta dem för dig, detta sker då anonymt.

Om det skulle visa sig att du har klamydia kan det vara bra att veta att all vård, test och behandling är kostnadsfri.

Du kan testa dig på olika sätt

När du testar dig för klamydia görs det oftast genom ett urinprov eller med en tops-prov. Du kan först testa dig en vecka efter smittotillfället – annars ger det inget utslag.

Testa dig hos en läkare, gynekolog, på en ungdomsmottagning, hos en RFSU-klinik, genom att köpa test på ett apotek eller genom att beställa test på internet. De flesta av dessa test är gratis – men köper du ett test på ett apotek så kostar det.

Behandling

Klamydia behandlas med antibiotika. Läkaren ger dig även tydliga förhållningsregler om när du som tidigast kan ha oskyddat sex igen.

Följdsjukdomar

Om klamydia går obehandlad alldeles för länge kan det i värsta fall leda till att man blir steril. För kvinnor orsakas denna sterilitet av att bakterieinfektionen går upp i äggledarna. För män beror det på att bakterierna leder till bitestikel- eller prostatainflammation.

Dessutom kan obehandlad klamydia leda till att både män och kvinnor får ögoninflammation och besvär med lederna.

 

Behöver du hjälp av en läkare för klamydia?