Allt om klamydia

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som smittar lätt. Sjukdomen orsakas av en bakterie och sprids genom samlag utan kondom. Vanliga symtom är sveda vid urinering eller flytningar i underlivet. Många får inga symtom alls. Att göra ett klamydiatest är gratis och behandlas med antibiotika.

Man pussar sin flickvän på kinden.

Klamydia smittar genom oskyddat sex.


Vad är klamydia?

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och drabbar strax under 40 000 personer per år – främst personer under 30 år.

Sjukdomen orsakas av bakterier som tar sig in i urinröret, slemhinnorna i slidan och/eller i ändtarmen. Klamydiabakterier smittar oftast om du har vaginalsex eller analsex utan kondom. Du kan även få klamydia i munnen eller klamydia i halsen vid oralsex, dock är det betydligt ovanligare.

Vanliga klamydiasymtom är sveda vid urinering eller flytningar i underlivet. Det är också väldigt vanligt att vara helt symtomfri. Därför är det viktigt att du regelbundet testar dig för klamydia om du har oskyddat sex.

Klamydia kan ge upphov till komplikationer som i framtiden kan leda till fertilitetsproblem.

Symtom vid klamydia

Symtom som tyder på klamydia uppkommer ungefär 1-3 veckor efter smittotillfället. Det kan vara att det svider när du kissar eller att det kommer flytningar från urinröret, slidan eller ändtarmen. Kvinnor kan få blodblandade flytningar och känna av smärtor i nedre delen av magen, medan män kan få ont i pungen. Viktigt att känna till är att mer än hälften av klamydiasmittade inte uppvisar några symtom.

Tecken på klamydia

Ett par kysser varandra

Flytningar är ett vanligt symtom vid klamydia.

 • Svider när du kissar.
 • Flytningar från slida, penis och ändtarm.
 • Kissar ofta.
 • Blöder mellan menstruation.
 • Män kan få ont i pungen.
 • Kvinnor kan få ont i nedre delen av magen. 

Klamydia kan ligga latent i kroppen

Det är som vanligt att symtomen visar sig ungefär en till två veckor efter att du har smittats. Det kan även ta flera månader. Klamydia kan ligga latent i kroppen utan att bryta ut och ge besvär långt senare.

Du upptäcker latent klamydia med ett klamydiatest upptäcker.

Hur får man klamydia?

Klamydia smittar väldigt lätt vid oskyddat sex och du kan bli smittad flera gånger. Vanligen genom slidsamlag eller analsamlag, ibland vid munsex. Klamydiabakterier (Chlamydia) sprids även genom sexleksaker; om du delar samma sexleksak med någon som har klamydia, kan du bli smittad.

Du kan inte få klamydia genom handslag, kläder, handdukar eller på toaletter. Klamydiabakterier överlever inte utanför kroppen.

Klamydia i munnen och halsen

Du kan få klamydia i munnen och i halsen om du har oskyddat munsex. Bakterier från könsorganet kan fastna i munnen och ta sig ner i svalget. Huruvida det omvända är vanligt – från mun/hals till könsorgan – är fortfarande okänt. Det bästa är att alltid ha skyddat sex, även vid munsex. Använd kondom eller slicklapp för att undvika att bli smittad.

Klamydia i ögat

Du kan få klamydia i ögat om du till exempel får infekterat underlivssekret på fingrarna eller sperma i ögat. Vid sådan händelse kan du få ögoninflammation med klåda, sveda eller rinniga ögon som följd av att ögonen blivit smittade med klamydia.

Du är skyldig att testa dig

Klamydia är, enligt smittskyddslagen, anmälningspliktig. Detta innebär att du har som skyldighet att testa dig vid misstanke om att du är smittbärare och/eller ta kontakt med alla de personer som du haft sex med.

Detta för att du kanske smittat andra och för att den som smittade dig kan söka hjälp och inte sprida smittan vidare. Vill du inte själv tala med tidigare partners kan du be din läkare att kontakta dem åt dig, detta sker då anonymt.

Om det skulle visa sig att du har klamydia kan det vara bra att veta att all vård, test och behandling är kostnadsfri.

Gör ett klamydiatest – gratis

Du bör göra ett klamydiatest om:

Forskare analyserar urinprov.

Vid misstanke bör du göra ett klamydiatest.

 • du uppvisar symtom som tyder på klamydia.
 • haft oskyddat sex med en ny partner.
 • din partner har klamydia.
 • kondomen har spruckit.

När du testar dig för klamydia görs det oftast genom ett urinprov eller med ett tops-prov. Du kan först testa dig tidigast en vecka efter smittotillfället – annars ger det inget utslag.

Testa dig hos en läkare, gynekolog, på en ungdomsmottagning, hos en RFSU-klinik, genom att köpa test på ett apotek eller genom att beställa test på internet. De flesta av dessa test är gratis – men köper du ett test på ett apotek så kostar det.

Skydda dig mot klamydia

Det enklaste sättet att skydda sig från att bli smittad är att använda kondom när du har slidsamlag och analsamlag. Det kan också vara bra att använda kondom om du använder sexleksaker. Tvätta alltid sexleksakerna efter användning.

Vid munsex använder du kondom eller slicklapp.

Behandling vid klamydia

Har du testat positivt för klamydia måste du behandlas på en mottagning.

Infektionen behandlas med antibiotika som du tar i form av tabletter. Biverkningar kan vara illamående och diarré. Om du inte följt anvisningarna som du fått från din läkare, behöver du lämna ett kontrollprov. Till exempel om du glömt ta antibiotikan eller haft sex under behandlingen. Du kan även behöva lämna ett kontrollprov om du kräkts, haft diarré eller är gravid.

Behandling av klamydia är gratis.

Komplikationer och följdsjukdomar

Om klamydia går obehandlad alldeles för länge kan det i värsta fall leda till att man blir steril. För kvinnor orsakas denna sterilitet av att bakterieinfektionen går upp i äggledarna och orsakar en äggledarinflammation. För män beror det på att bakterierna leder till bitestikel- eller prostatainflammation.

Komplikationer:

 • Kronisk buksmärta (ibland även samlagssmärtor)
 • Ofrivillig barnlöshet, infertilitet
 • Utomkvedshavandeskap (en graviditet som växer utanför livmodern, oftast i äggledaren)
 • För tidig förlossning

Infertilitet

Även om du behandlas för en klamydiainfektion kan chanserna att få barn ändå minska. Klamydia står för ungefär hälften av all kvinnlig infertilitet och det går inte att ta reda på i förväg om  just dina chanser minskat förrän du försöker bli gravid. Om inflammationen går upp i äggledarna kan det orsaka permanenta skador, vilket leder till minskad fruktsamhet. Risken för att bli steril ökar ju fler gånger du får en äggledarinflammation.

Graviditet och förlossning

Har du klamydia under din graviditet så kan du behandlas som vanligt. En månad efter behandlingen lämnar du ett kontrollprov för att se om du blivit av med infektionen.

Det finns en risk att fostersäcken blir inflammerad och barnet föds för tidigt om du inte får behandling. Under förlossningen finns det en risk att barnet smittas och får ögoninflammation eller lunginflammation.

Andra besvär

Obehandlad klamydia leda till att både män och kvinnor får ögoninflammation, besvär med lederna, hudutslag och skador på munslemhinnan. För en del består besvären i mer än ett år

Klamydia i siffror

Klamydiaincidens i Sverige under åren 1989–2018.

Graf över Klamydiaincidens i Sverige under åren 1989–2018

Källa: Folkhälsomyndigheten

Klamydiaincidens hos kvinnor per åldersgrupp under åren 2000–2018.

Klamydiaincidens hos kvinnor per åldersgrupp under åren 2000–2018.

Klamydiaincidens hos män per åldersgrupp under åren 2000–2018.

Klamydiaincidens hos män per åldersgrupp under åren 2000–2018.

Testa dina kunskaper

0%

Vad orsakar klamydia?

Correct! Wrong!

Vilka symtom kan man drabbas av?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Hur många gånger kan man bli smittad?

Correct! Wrong!

Man kan få klamydia av sexleksaker?

Correct! Wrong!

Man kan få klamydia i munnen och halsen?

Correct! Wrong!

Quiz: Klamydia
Fick du alla fem rätt?