Sex och herpes – hur ska man tänka?

Trots att det inte finns något botemedel mot herpes kan du vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att smitta andra.


Två människor som kyssar varandra. Närbild.

Tråkig nog smittar herpes oavsett om du har ett utbrott eller inte, vilket gör att du ständigt måste tänka på hur du ska agera när du kommer i kontakt med andra människor.

Här kommer några tips som är bra att ha i åtanke när det kommer till hygien och preventivmedel vid sex.

Om du upplever ett utbrott av Herpes typ 2:

Försök att undvika direkt fysisk kontakt med andra människor. Dela inte på produkter som kan passera viruset runt, såsom koppar, handdukar, bestick, kläder, smink eller läppbalsam.

Läkare rekommenderar också att infekterade individer inte bör delta i oralsex, kyssar, eller någon annan typ av sexuell aktivitet under ett utbrott. Dessutom, om dina händer har kommit i kontakt med såret bör du tvätta dem noggrant och använda dig av handsprit.

Om du upplever ett utbrott av Herpes typ 2:  

Människor med HSV-2 bör undvika alla olika typer av sexuell aktivitet med andra personer under ett utbrott. Om individen inte uppvisar symptom, men har tidigare diagnosticerats med viruset bör kondom användas under samlag.

Även om en kondom används, kan det fortfarande vara möjligt att din herpes smittar genom kontakt med hens nakna hud.

Kvinnor som är gravida och infekterade kan behöva ta medicin för att förhindra att viruset infekterar sina ofödda barn. För mer information om herpes för gravida, läs här.