Allt om kondylom

Kondylom är en vanlig könssjukdom orsakad av ett virus som smittar sexuellt och ger vårtor på könsorganet och vid analen. Detta är dock inte farligt.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 9 januari 2018
Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige, orsakat av HPV-virus som ger vårtor i underlivet.

Kondylom är en könssjukdom som orsakas av ett HPV-virus och ger könsvårtor. Dessa vårtor är ofarliga men ger symptom som besvär vid sex, eller klåda och sveda i underlivet.

Symptom – så ser könsvårtorna ut

Kondylom är en vanlig könssjukdom i Sverige som orsakas av ett virus och ger vårtor. Både i underliv, runt anal, ollon eller på förhudens insida. Det är vanligt att man får flera vårtor.

Vårtorna har en rosa, lila eller hudfärgad ton och är ofta lätt upphöjda.

Dessa vårtor kan klia, svida och/eller blöda. Ibland kan de även ge besvär vid sex.

Smitta

Kondylom orsakas av ett HPV-virus som smittar vid sex. Både vid vaginalt och analt sex.

Om du använder kondom så minskar du risken att bli smittad. Men även med kondom så finns det en risk att bli smittad eftersom en kondom inte kan täcka alla ytor som kan vara infekterade av viruset.

Vaccin mot HPV som idag ingår i barnvaccinprogrammet ger ungefär ett 80 procent skydd mot kondylom.

Kondylom i munnen

Det är väldigt ovanligt att kondylom smittar till munnen om du har oralsex med en partner som har kondylom.

Ingår inte i smittskyddslagen

Du har ingen skyldighet att berätta för en partner att du har kondylom eller kontakta de som du har haft sex med för smittspårning. 

Misstänker du kondylom?

Om du har förändringar i underlivet så ska du alltid kolla upp detta. Vänd dig då till en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynekolog, läkare eller en sex- och samlevnadsmottagning. 

Undersökningen

Kondolym upptäcks ofta direkt genom en synlig undersökning. Ibland kan man behöva ta bort en bit av vårtan för att undersöka den i ett mikroskop för att lättare ställa diagnos.

Behandling

De flesta vårtor försvinner av sig själv, helt utan behandling. Däremot försvinner inte själva viruset utan bara vårtorna som är symptomet på viruset.

Du kan även behandla receptfritt med en kräm som du stryker på vårtorna för att snabbare ta bort dem. Det finns även receptbelagda läkemedel mot könsvårtor som du kan få av en läkare. De flesta vårtor försvinner inom en månad av detta.

Om vårtorna inte försvinner trots det så kan vårtorna tas bort med hjälp av frysning.