Se upp för svampattack

Smaksatta kondomer, bad, varma kläder och förkylning. Vad är det egentligen som framkallar svamp i underlivet?


Svamp i underlivet är obehagligt och kan klia oerhört mycket, så pass mycket att det är svårt att fokusera på annat, så som jobb eller dylikt.

Det kan därför vara bra att veta vad det är som framkallar en svampinfektion. Framförallt inför sommaren när allt man vill göra är att bada och ta en svängom i höhalmen.

Smaksatta kondomer, sex, antibiotika, mens

Det vanligaste sättet att tillsätta smaker på kondomer är att använda sig av ingrediensen glycerin. Glycerin är en sockerbaserad ingrediens som i normalfall inte är bra för PH-värdet i kvinnans underliv. När PH-värdet i vaginan förändras ökar riskerna för svampinfektion.

Sex kan utlösa en svampinfektion genom att stimulera den svamp som redan finns i slidan men som inte gett några symptom. Vid sex kan alltså nötningen utlösa en svampattack.

Då antibiotika behandlar mot en infektion dödas även de nyttiga mjölksyrebakterierna i slidan, vilket kan bidra till att en svampinfektion.

Hormonbalansen i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed immunförsvaret i slidan vilket gör det lättare för en svampinfektion att lättare dyka upp strax före mens.

Bad, string, tajta och varma kläder

Att bada och bli blöt kan inte framkalla svamp i underlivet, däremot är det aldrig bra att utsätta sig för vatten när man redan fått svamp då det är uttorkande och kan förvärra besvären.

Tidigare har det skrivits om att det är bra att undvika string, varma och tajta kläder. Det är på ett sätt sant då det kan framkalla mer klåda vid värme. Däremot har det ingenting och göra med att man får svamp av att bära varma kläder.

Källa: Vårdguiden.