Svamp i underlivet

En svampinfektion i underlivet orsakas av jästsvamp och kan drabba både kvinnor och män. Men det är främst kvinnor som får det. Hos kvinnor kliar och svider det kring slidöppningen och på blygdläpparna, medan män får rött, torrt och fnasigt ollon.
Svamp i underlivet smittar vanligtvis inte och kan behandlas med receptfria läkemedel.


Tabletter

Svamp i underlivet kan bland annat behandlas med slidtabletter och vagitorier.

Det är vanligt att få en svampinfektion i underlivet, uppemot 75 % av fertila kvinnor får det. Alla får inte besvär, men när svampen förökar sig i kombination med till exempel stress och hormonförändringar, kan du bland annat känna klåda i underlivet, få flytningar från slidan och få svamp på ollonet.

Den vanligaste svampen är Candida albicans som finns naturligt i kroppen. Underlivssvamp klassas inte som en könssjukdom.

Symtom på svamp i underlivet

Kvinnor och män får olika symtom. För kvinnor blir blygdläpparna röda och kan börja svida och klia. En del får en vita, gryniga flytningar från slidan. Ibland kan flytningen vara tunn. Det kan även göra ont när du kissar och vid slidsamlag eftersom slemhinnorna i slidan svullnar och blid sköra.

Svamp i underlivet hos män kännetecknas av att ollonet blir rött, torrt och fnasigt. Du kan även få svamp i ljumsken, vilket ger besvär vid penisskaftet, pungen och ljumskarna. Ibland kan svamp på ollonet och penis ge upphov till en vit beläggning runt ollonet som är svårare att tvätta bort än smegma som finns där naturligt.

Behandling mot underlivssvamp

Om det är första gången du drabbas av underlivssvamp ska du gå till en vårdenhet för att kontrollera att det verkligen är svamp. I vissa fall kan det vara något annat såsom en könssjukdom.

Svampinfektion i underlivet går ofta över av sig själv inom några dagar. Om den inte går över eller att det svider och kliar i underlivet väldigt mycket – främst kvinnor – finns det receptfria läkemedel som du kan använda om allt nedan stämmer in på dig:

  • Kraftig klåda i underlivet.
  • Röda blygdläppar.
  • Vita och gryniga flytningar från slidan.

Receptfria läkemedel finns som krämer som du smörjer huden kring slidöppningen och på blygdläpparna, slidtabletter, kapslar och vagitorier som du för in i slidan.

Män som fått svamp på penis och ollonet behöver oftast inte behandla den. Många gånger räcker det med att hålla rent med en mild tvål och vatten, undvik uttorkande produkter. Om det kliar och svider i underlivet väldigt mycket finns det svampdödande krämer och salvor som du kan använda.

En svampinfektion i underlivet som inte går över efter egenvård behöver behandlas på en vårdenhet. Det gäller både kvinnor och män.

Orsaker till svampinfektion i underlivet

Infektionen beror på jästsvampar, främst Candida albicans. Jästsvampar finns naturligt i tarmen och vissa kvinnor har svamp i slidan. Svampen ger besvär om den förökar sig och orsakar inflammation i slemhinnan. Vad som orsakar en svampinfektion är inte helt känt, men vissa faktorer leder till en förhöjd risk.

  • Nedsatt immunförsvar vid stress, cancerbehandling eller sjukdom kan leda till infektion.
  • Hormonförändringar påverkar immunförsvaret i underlivet. Det är vanligt att få svampinfektion före mens eller under graviditeten.
  • Antibiotika kan orsaka obalans i underlivet där de nödvändiga bakterierna dör ger utrymme för jästsvamp att växa i antal.
  • Något har skavt mot slidan eller blygdläpparna som ger upphov till små sår och sprickor i underlivet. Svampen får lättare fäste då.

Läs mer om svamp på Svampinfektion.se.