Mykoplasma (genitalium) – symtom och behandling

Mykoplasma i underlivet är en relativt ny könssjukdom som beror på bakterien Mycoplasma genitalium. Sjukdomen kan överföras när du har samlag. Du kan ha mykoplasma utan att veta om det, men vanliga fall är symtomen att det svider när du kissar och kan få flytningar från underlivet. Behandlas med antibiotika.

Kvinna sitter på toaletten och håller i sin mobiltelefon.

Mykoplasma kan göra tt det svider när du kissar


Symtom på mykoplasma i underlivet

Det är inte alltid du märker att du har mykoplasma i underlivet eftersom sjukdomen i en del fall inte ger några symtom. Vanliga märkbara symtom är följande:

  • Det svider när du kissar.
  • Du har flytningar från penis.
  • Du har annorlunda flytningar från slidan.
  • Du har mellanblödningar – småblödningar mellan mens.
  • Du har ont i nedre delen av magen.
  • Du har ont i pungen.

Mykoplasma kan liksom klamydia orsaka äggledarinflammation och bitestikelinflammation, vilket kan leda till att det blir svårare att bli gravid eller göra någon gravid. Därför är det viktigt att gå och testa sig om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha fått mykoplasma.

När är det dags att söka vård?

Så fort du tror att du har symtom som beror på mykoplasma ska du söka vilken vårdcentral, ungdomsmottagning eller hud– och könsmottagning du önskar i hela landet.

På själva mottagningen får du träffa en barnmorska, läkare, sjuksköterska eller gynekolog. Du får då berätta hur du mår och hur du har haft sex.

Så går en provtagning till

För att ta reda på om du är smittad får du lämna urinprov eller också tar en barnmorska eller läkare prov från urinröret eller livmodertappen. Det kan svida till lite men går vanligtvis fort.

Provtagningen kan ge utslag tidigast en vecka efter att man haft oskyddat sex.

På senare tid kan man köpa mykoplasmatest på nätet eller apotek. Det är ett självtest som du kan göra på egen hand hemma. Provet skickar du till ett laboratorium som analyserar det. Du får svar inom ett par dagar.

Hur överförs mykoplasma?

Mykoplasma orsakas av bakterien Mycoplasma genitalium som främst finns i slemhinnorna i slidan och urinröret. Den överförs från en person till en annan när slemhinnor kommer i kontakt med varandra vid sex. Infekterad sperma och slidsekret kan även sprida bakterien vidare. Dock är slidsamlag det vanligaste sättet att få eller sprida mykoplasma.

Behandling av mykoplasma

Får du symtom av mykoplasma behandlas du med antibiotika. Får du inga symtom behöver du inte behandlas. Huruvida du har mykoplasma utan symtom diskuterar du tillsammans med din läkare.

En mykoplasmabehandling pågår vanligen i fem dagar. Under behandlingen bör du inte ha sex eftersom det fortfarande finns en risk att du överför mykoplasman till din partner.

Efter behandlingen brukar mykoplasma ha läkt ut sig. Ibland får du lämna ett kontrollprov efter behandlingen för att försäkra sig att mycoplasmabakterierna är borta.

Så förebygger du mykoplasma

Kondom är det bästa skyddet mot mykoplasmainfektion. Använd en kondom vid både slidsamlag och analsamlag. Delar du och din partner sexleksaker med varandra som till exempel en dildo, bör en kondom användas även då.

Komplikationer och följdsjukdomar

Har du mykoplasma kan du få en infektion i äggledaren eller bitestikeln och orsaka en inflammation. Det kan försämra dina chanser att bli gravid eller göra någon annan gravid.

Har du en gång fått mykoplasma, ökar det risken att drabbas av andra könssjukdomar eftersom slemhinnorna blir mer mottagliga för infektioner.