Behandling mot kondylom
Hur blir jag av med vårtorna? Hos de flesta försvinner kondylom-vårtorna av sig självt med tid och de flesta behöver ingen särskild behandling. Men det finns några alternativ som kan skynda på processen.
Misstänker du kondylom?
Om du har symptom som tyder på att du har kondylom kan du vända dig till flera olika ställen för att få en undersökning. Till exempel läkare eller sköterskor på vårdcentral, ungdomsmottagning, hudmottagning, mama mia eller sesam kliniker kan hjälpa dig.
Vid en undersökning för kondylom räcker det oftast för läkare att titta på vårtorna för att känna igen och skilja dem från andra hudsjukdomar som ger vårtor. Ibland behövs ett vävnadsprov, läkaren tar bort en bit av vårtan, som undersöks under mikroskop för att säkert ställa diagnos.
Många blir av med vårtorna utan behandling
För de flesta tar kroppens eget immunförsvar hand om viruset och gör så att de så småningom försvinner helt. Det är mycket ovanligt att ha kvar vårtorna när fem år har gått från det att man fick dem.
Om det är så att du fått kondylom under en period när immunförsvaret varit tillfälligt försämrat, kan vårtorna minska eller försvinna när immunförsvaret återhämtar sig.
Behandla med lösning, kräm eller hos läkare
Om du får besvär av dina vårtor, som klåda, sveda blödningar eller problem med att kissa, kan du få behandling mot kondylom. Att uppleva psykologiska besvär av kondylom-vårtor är inte ovanligt och kan också vara en anledning att läkaren skriver ut behandling på recept. Anledningen till att inte alla behandlas mot kondylom är att det inte egentligen är säkert om behandling gör att vårtorna läker ut fortare.
Behandling mot kondylom i alla dess former, riktar sig mot att ta bort vårtorna inte att ta bort viruset. Vårtorna kan komma tillbaka fastän du har behandlat dem och beror på att viruset finns kvar i kroppen.
Den vanligaste behandlingen mot kondylom är en lösning man stryker på vårtorna, det finns även en kräm som brukar vara lättare för kvinnor att använda. Behandlingen pågår oftast tre dagar, med en paus på fyra dagar, sedan en ny behandling.
Det finns även vårtor som kan behöva tas bort kirurgiskt, då tar en läkare bort dem genom att till exempel frysa bort dem eller använda laser, eller skära bort dem.