Enkel plastring skyddar kvinnor mot HIV-smitta

Med en enkel plastring kan kvinnor skydda sig mot HIV infektion visar ny studie i New England Journal of Medicine.


I en fas-3 studie visar sig vaginalringen från IPM förebygga HIV infektion genom att utsöndra det antivirala läkemedlet dapirivine. Studien är publicerad i den prestigefyllda tidskriften New England Journal of Medicine.

Över 4000 kvinnor har deltagit i två stora studier som undersökt effekten av ringen. Efter en månads användning minskade antalet infektioner med 31 procent totalt. Men bland kvinnor över 21 år minskade infektioner med över 50 procent. För att få bäst effekt ska ringen användas noggrant och regelbundet vilket äldre kvinnor i studien var bättre på. Vid perfekt användning minskade HIV-smitta med 75 procent.

Nästa steg för forskare bakom studien är att utveckla en ring som kan verka i tre månader istället för en. Det finns även möjlighet att ta fram en kombo-ring som skyddar mot HIV och förebygger oönskad graviditet.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är 37 miljoner människor i världen infekterade med HIV idag. Mer än hälften är kvinnor och majoriteten bor i södra Afrika. Där är risken att smittas fyra gånger högre för kvinnor än män.