Klamydia-test

Det vanligaste sättet att bli smittad på är genom samlag utan kondom då slemhinnorna kommer i kontakt med varandra. Det gäller även vid anala samlag och oralsex.


Klamydiainfektionen är det vanligaste sexuellt överförda bakterieinfektionen men smittar inte genom handslag, bastubänk, kläder, handdukar eller toaletter. Vid förlossning kan däremot barnet smittas av mammans om hon har klamydia med komplikationer som följd.

Efter att en har smittats i underlivet sprider sig bakterien upp längs slemhinnorna i könsorganen och i urinröret. Hos kvinnors kan livmodern och äggledare infekteras, hos män bitestiklar.

Alla som har samlag utan kondom riskerar att smittas av klamydia. Om du tror att du kan ha fått klamydia bör du testa dig.

Skyldig att testa dig

Om du tror att du kan ha fått klamydia bör du testa dig, omgående. Det kan vara för att du har haft sex utan kondom med en ny partner, eller att du misstänker att ens partner haft sex med någon annan. Partnern bör också testa sig, vilket tidigast går att göra en vecka efter smittillfället.

Klamydia är, enligt smittskyddslagen, anmälningspliktig. Det innebär att du har som skyldighet att testa dig om du tror att du kan vara smittbärare och/eller ta kontakt med alla de personer som du haft sex med.

Du kan enkelt testa dig hos en läkare, gynekolog, på en ungdomsmottagning, hos en RFSU-klinik, genom att köpa test på ett apotek eller genom att beställa test på internet.

De flesta tester är gratis – men köper du ett test på ett apotek kostar det.

Hur går ett klamydia-test till?

Att testa sig för klamydia går ofta snabbt och är enkelt. Ett vanligt sätt är att lämna ett urinprov, då är det viktigt att du inte har kissat på två timmar innan du testar dig.

Tjejer kan ibland behöva lämna ifrån sig ett prov från slidan. Den tas med en tunn provtagningspinne som ser ut som en tunn tops. Pinnen snurras försiktigt mot slemhinna i slidan, urinröret, halsen, eller längst ut i analöppningen. Var provet tas beror på hur du haft sex. Det kan låta aningen obehagligt, men är inte så farligt som det låter.