Allt om gonorré
Gonorré är en könssjukdom som överförs genom oskyddat sex som orsakas av bakterier. Sveda när du kissar och flytningar från penisen eller slidan är vanliga symtom. Utan behandling kan det bli svårt att bli gravid eller göra någon annan gravid. Gonorré behandlas med antibiotika.
Symtom på gonorré
Gonorré ger inte alltid några symtom; du kan ha sjukdomen utan att veta om det. Får du symtom kommer de oftast inom en vecka efter smittotillfället, men kan även komma senare.
Det vanligaste är att du får ett eller flera av följande symtom:
- Svider när du kissar.
- Flytningar från underlivet.
- Flytningar från analöppningen.
- Småblödningar mellan mens, så kallad mellanblödningar.
- Värk i pungen.
- Röda och svullna ögon om du fått slidsekret eller sperma i ögat.
Ovanliga symtom:
- Feber
- Värk eller svullnad i leder
- Ont i magens nedre del
Du kan få gonorré i halsen men det ger sällan några symtom.
Så smittar gonorré
Gonorré är en vanlig könssjukdom i Sverige som orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae.
Smitta sker vid vaginala och anala samlag utan kondom. Sjukdomen kan även överföras genom munsex. Får du slidsekret eller sperma i ögonen eller munnen kan du få gonorréinfektion där.
Det finns även en risk att sprida sjukdomen med fingrarna om det finns sperma eller slidsekret på fingrarna som sedan rör vid en slemhinna. Risken är dock liten att du blir smittad på det här sättet eftersom gonorrébakterien dör vid kontakt med luft.
Sjukdomen är dubbelt så vanlig hos män än hos kvinnor. Men skillnaden minskar.
Sjukdomen sprids mer bland män som har sex med män, vilket också förklarar varför mer män är smittade. Även trots att sjukdomen ökar kontinuerligt för både kvinnor och män.
Testa dig för gonorré
Om du vet eller misstänker att du har gonorré är du skyldig att testa dig. Gonorré ingår nämligen i smittskyddslagen. Alla sjukdomar som ingår i smittskyddslagen är du tvungen att testa dig för om du misstänker att du har blivit smittad.
När du testar dig för gonorré lämnar du ett urinprov. Det måste ha gått mer än två dagar efter smittotillfället för att provet ska ge utslag. Man kan också testas för gonorré genom ett prov från svalget, insidan av ögonlocket eller ändtarmen.
När du gör ett gonorrétest får du även göra ett klamydiatest vid samma provtillfälle.
Testet kan du göra hos en ungdomsmottagning, en läkare, gynekolog, barnmorskemottagning, RFSU-klinik eller genom att beställa ett självtest på nätet som du sedan gör hemma.
Testar du positivt måste du berätta vem eller vilka du har haft sex med det senaste året. Vårdpersonalen kontaktar personen eller personerna och berättar de måste testa sig. Personerna som blir kontaktade får aldrig reda på vem det var som gav personalen deras namn. Du är således anonym.
Behandling av gonorré
Gonorré behandlas med antibiotika. Det är viktigt att få behandling så tidigt som möjligt för att inte sprida sjukdomen vidare och drabbas av komplikationer och följdsjukdomar som kan minska risken att få barn.
Du behöver sällan sjukhusvård, men vid allvarlig gonorréinfektion kan du få hög feber och måste läggas ni på sjukhus.
En till två veckor efter behandlingen lämnar du ett nytt prov för att vara säker att sjukdomen är borta. Har du symtom eller om gonorrébakterien visat sig vara resistent mot antibiotikan måste du lämna ytterligare ett kontrollprov en vecka senare.
Under behandlingen ska du inte ha sex med någon. Du kan endast börja ha sex igen när du vet att du är smittfri.
Bor du tillsammans med en eller flera personer bör de även testa sig för gonorré. Det kallas för partnerbehandling och görs för att smittan inte ska överföras fram och tillbaka mellan personerna. Alla i hushållet får antibiotikabehandling, även om alla inte har gonorré, och minskar således smittspridningen.
Så skyddar du dig mot gonorré
Kondom ger dig det bästa skyddet mot gonorré. Det gäller gäller vid slidsamlag och analsamlag. Vid munsex använder du kondom eller slicklapp för att inte få gonorre i munnen. Detsamma gäller när du delar sexleksaker med någon. Se till att alltid rengöra sexleksakerna ordentligt efter användning för att undvika gonorré eller andra sexuellt överförbara sjukdomar.
Komplikationer och följdsjukdomar
Obehandlad gonorré kan leda till bitestikelsinflammation eller prostatainflammation hos män. För kvinnor kan obehandlad gonorré leda till äggledarinflammation, som i värsta fall kan orsaka sterilitet, kroniska buksmärtor och utomkvedshavandeskap.
Hos både kvinnor och män kan obehandlad gonorré orsaka blodförgiftning, ledbesvär och ögoninflammation.
Varje gång du får gonorré minskar dina chanser att få biologiska barn. Dessutom ökar risken att du får andra könssjukdomar eftersom slemhinnorna blir mer mottagliga för andra infektioner.
En infektion i ögat kan leda till nedsatt syn om du inte får behandling inom några dagar.
Graviditet
Det är ytterst viktigt att du testar vid misstanke om gonorré om du är gravid. Gonorré kan överföras till barnet under förlossningen. Barn som blir smittad vid förlossningen kan få en ögoninfektion. Barnet behandlas då med antibiotika.
Gonorré i siffror
Gonorréincidens i Sverige under åren 1992–2018
Gonorréincidens hos kvinnor och åldersgrupp under åren 2000–2018
Gonorréincidens hos män och åldersgrupp under åren 2000–2018